Aannemersbedrijf De Nijs: ‘2D-tekeningen zijn puur nog een formaliteit’

Het inkt van het contract was nog niet droog of de eerste heipalen van het nieuwe filmmuseum gingen in mei 2009 de grond al in. Een bizar ontwerp dat bijna vraagt om problemen in de uitvoering. Toch heeft het hele bouwproces volgens werkvoorbereider Lex Ransijn (28) van Aannemersbedrijf De Nijs geen enkele vertraging opgelopen. “Het allerbelangrijkste is dat alles past, anders kan de trein niet verder.” Tot de zomer is men druk bezig om de gevelplating, bestaande uit zo’n tienduizend elementen, aan de buitenconstructie te bevestigen. In september 2011 is de oplevering. Ransijn:”Dat gaat lukken, hoe dan ook!”

Behalve dat hij moest werken met een complex ontwerp, had Ransijn als werkvoorbereider ook nog eens te maken met maar liefst vijftig onderaannemers. Toch oogt hij in het zicht van de haven bijzonder relaxed. Vanuit een keurig opgeruimde bouwkeet vertelt hij dat het project eigenlijk redelijk soepel is verlopen. Net 28 jaar en nu al heeft Ransijn een aantal prestigieuze projecten achter zijn naam staan. Vlak nadat hij de Hermitage had afgerond, kwam hij hier terecht. Ransijn kon gelijk vol aan
de bak.

Lagen

Omdat de werkvoorbereider vanuit zijn studie wel eens een gebouw in 3D getekend had, was hij bij zijn eerste werkgever gelijk degene met de meeste 3D-ervaring. Hij mocht het project het filmmuseum gaan doen. Ransijn zijn eerste voorwaarde was dat hij dan wel Allplan wilde gebruiken. Want daar tekende immers Bureau Bouwkunde ook al mee. Hij wilde niet alleen in het model kunnen kijken, maar er ook volledig in kunnen werken. “Het zal mij niet gebeuren dat je bepaalde lagen niet aan of uit kunt zetten,” motiveert Ransijn zijn standpunt. De werkvoorbereider kreeg een spoedcursus Allplan. “Ik wilde eigenlijk twee dingen weten: hoe kan ik de staalconstructie importeren en hoe kan ik eventueel wat afdrukken om te kijken of het goed gaat?”

Formaliteit

“Het is eigenlijk ook een tekeningenbeheersysteem,” vertelt Ransijn zijn ervaring met Allplan. “Normaal gesproken heb je een hele kast vol tekeningen. Als ik mezelf nu iets afvraag, dan open ik het desbetreffende onderdeel in het model. 2D-tekeningen zijn voor mij puur nog een formaliteit en om buiten af te kunnen geven. Alles wat ik 3D heb, zet ik sowieso in het model. Om te vergelijken of het past of niet.” Ransijn laat het 3D-model zien op de computer in de keet.

“Met het informatiegedeelte doen we eigenlijk nog niets. Hier heeft Building Information Modeling (BIM) vooral te maken met de driedimensionale maatvoering”, vertelt Ransijn. “De gevels hebben bijna allemaal verschillende hoeken, andere vlakken en schuintes. Dat is eigenlijk hier ook de grootste moeilijkheid geweest. Hoe krijg je die maatvoering op orde?”

2D

Zo kreeg Ransijn te maken met tekenwerk van allerlei verschillende disciplines. “De man van de glazen balustrades tekende wel in 3D maar communiceerde weer in 2D. Ik heb hem gevraagd of hij die file niet naar een 3D-file kon exporteren,” vertelt Ransijn. Het lukte de werkvoorbereider om de gegevens in het centrale model in te laden. “De man is positief,” weet Ransijn te melden. Maar ook met de staalbouwers die eigenlijk allemaal al in 3D tekenen, kon Ransijn daardoor prima communiceren. “Het is niet reëel dat iedereen op korte termijn hiermee gaat werken. Maar als dat 50% zou zijn, dan zou dat een enorme hoop werk schelen. Voor de architect zal dat betekenen dat zijn ontwerp in een vroeger stadium wel gewoon al vast zal moeten liggen.”

Fabriek “Qua maatvoering kon er eigenlijk niets meer fout gaan,” vertelt Ransijn. Ik legde de binnengekomen tekeningen over het model en kon vrij snel zien of het goed zat. Als je de details goed afspreekt en men gebruikt de goede lijnen, dan kan ik soms in een kwartiertje al zien of het klopt of niet.” Uiteindelijk is er volgens Ransijn niets teruggegaan naar de fabriek om aan te passen omdat de maatvoering niet zou kloppen. “Dat is wel bijzonder ja,” erkent Ransijn. “Dat komt toch doordat het project in 3D is uitgewerkt.”Add Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: